Raisioon ei toistaiseksi saada Föli-fillareita

Föli-fillarit

Raision kaupunginvaltuusto päätti tänään olla liittymättä Föli-fillarien kaupunkipyöräjärjestelmäkokeiluun.

Jätin tammikuussa 2018 Raision kaupunginvaltuustossa aloitteen, jossa esitin Raision liittymistä kaupunkipyöräjärjestelmäkokeiluun. Kaupunkipyöräjärjestelmä koostuu yhteiskäyttöisistä polkupyöristä, Föli-fillareista, ja pyöräasemista, jotka toimivat pyörien otto- ja jättöpisteinä. Palvelun on tarkoitus siirtyä kokeilun jälkeen kokonaisuudessaan osaksi seudullista joukkoliikennettä vuonna 2021.

Turku aloitti Föli-fillarikokeilun vappuna 2018, mutta kokeilun sopimukseen oli sisällytetty optio myös meidän naapurikuntien liittymismahdollisuudesta.

Raision kaupunginvaltuusto käsitteli aloitettani vuoden 2019 talousarviokokouksen ohessa. Teknisen johtajan vastaus oli yksiselitteinen: Raisio ei liity kokeiluun, vaan jää seuraamaan kokeilun tuloksia ja päättää osallistumisestaan vasta tulosten selvittyä.

Turussa kolmasosa Föli-fillarien kuluista on katettu mainostuloilla ja kolmasosa lipputuloilla.

Itse olin ajatellut asian juuri toisinpäin: Raision olisi kannattanut osallistua kokeiluun, jotta kaupunki olisi voinut testata, sopiiko kaupunkipyöräjärjestelmä juuri meille Raisioon. Kokeilun jälkeen olisi ollut helppo vetäytyä, jos föllärit eivät olisi soveltuneet kaupunkiimme.

Kyseenalaistin Föli-fillareiden rahoitusjärjestelmää aloitteeni käsittelyn yhteydessä. Meille valtuutetuille kerrottiin, että föllärit kustantaisivat Raisiolle n. 200 000 euroa vuodessa. Turussa kolmasosa kuluista on katettu mainostuloilla ja kolmasosa lipputuloilla. Kysyessäni, josko samanlainen malli tulisi myös Raisioon, en mielestäni saanut riittävää vastausta. Teknisen johtajan mukaan myös Raisio voisi myydä mainoksia ja lippuja; omasta mielestäni asia on juuri päinvastainen, sillä Föli hallinnoi pyörien mainoksia ja lipunmyyntiä. En saanut vastausta, josko lipputuloja sitten tuloutettaisiin Raisiolle ja josko voisimme myydä omat mainoksemme (vaikkapa Myllyn tai Elovenan mainokset!) pyöriin. Aloitteeni vastaus ei siis aivan tyydyttänyt minua.

Raision uuden keskustan toteuttaminen  ja ratikan päätepysäkin valinta lähestyvät: ehkä päättäjät jo piakkoin huomaavat, kuinka föllärit olisivat sopiva lisä Raision muun liikenteen oheen.

Mielestäni Föli-fillarit olisivat olleet oiva lisä Raision liikennejärjestelyihin, sillä meillä Raisiossa ei ole turhan monta bussilinjaa tai kattavaa liikennöintiverkostoa. Turun keskustasta Myllyyn ja Ikeaan polkee alle puolessa tunnissa, eli Föli-fillareiden maksuttomuusaikarajan puitteissa, minkä takia turkulaisetkin polkisivat varmasti mieluusti fölläreillä Raisioon. Föli-fillareita käytetään todistetusti Turussa muun joukkoliikenteen jatkona, esimerkiksi pysäkiltä pysäkille kuljettaessa, ja Raisioon tällainen lisä olisi ollut erittäin tervetullut.

Raisioon ei vielä saatu kaupunkipyöräjärjestelmää, mutta Raision uuden keskustan toteuttaminen  ja ratikan päätepysäkin valinta lähestyvät: ehkä päättäjät jo piakkoin huomaavat, kuinka föllärit olisivat sopiva lisä Raision muun liikenteen oheen.