Raision kaupunki ei lomauta henkilöstöään säästötoimenpiteenä vuonna 2021

Puheeni syksyn 2020 talousarviovaltuustossa:

”Tämä vuosi on eletty monella tapaa erityisolosuhteissa, odottaen, että tilanne jotenkin raukeaisi ja että saisimme lisätietoa tulevasta. Koronatilanteen kehittyminen ja poikkeusolojen jatkuminen ovat tehneet tulevaisuuden suunnittelusta erityisen hankalaa. Samalla olemme odottaneet taloustyöryhmän ja konsulttiyritys Perlaconin selvitystyötä valmistuvaksi.

Epävarma tulevaisuus tuntuu olevan tämän vuoden teema koko yhteiskunnassamme. Olemme pitkin syksyä saaneet lukea järkyttäviä uutisia nuorten pahoinvoinnista, jota on purettu toisiin ihmisiin kiusaamisen, ilkivallan, väkivallan ja jopa tapon yritysten kautta. Tiedän, että jokainen meistä päättäjistä ja viranhaltijoista tahtoo, ettei nuorten pahoinvointi saa koskaan ajautua näin pitkälle, vaan meidän tulee pitää huolta nuoristamme ennen kuin tilanne käy mahdottomaksi.

Ryhmämme on kiitollinen siitä, että talousarvioon lisätty oppilashuollon vastaavan psykologin vakanssi. Vaikka tämä vakanssi ei yksin vielä muuta maailmaa, on se tärkeä askel kohti välittävämpää ja ennaltaehkäisevää Raisiota. On myös tärkeä ja hyvä linjaus, että aloitamme uuden Vaisaaren kouluhankkeen valmistelun jo aikaistetusti.

Osallistuin viikonloppuna Know your Hoodsin järjestämään Raision Naapurustosuunnistukseen. Suunnistusrasteja etsiessäni ja raisiolaistoimijoiden jouluikkunoita ihaillessani pohdin, kuinka yhdenkin työntekijän panoksella, verkostoilla ja viestinnällä voi olla valtava merkitys raisiolaisiin palveluihin, yhteishenkeen ja imagoon. Olemme olleet todella onnekkaita saadessamme Samu Mattilan Raision elinvoimapäälliköksemme. Yhteistyössä viestinnän ihmistemme Minnan, Anrin ja Sussen kanssa hän on onnistunut tuomaan Raision jo olemassa olevia hienoja puolia esiin sekä kehittämään uusia toimivia yhteistyökeinoja ja tapahtumia.

Pari vuotta sitten pohdimme vielä, hyödymmekö oikeastaan mitenkään Turku Business Regionin kaltaisesta yhteistyöstä. Yhden henkilön työ on muuttanut varmasti jokaisen mielipiteen. Mielestäni tämä osoittaa sen, kuinka henkilöstömme on oikeastaan tärkein voimavaramme. Emme me päättäjät ole täällä keksiäksemme pyörää uudelleen tai sanellaksemme työntekijöillemme, kuinka tehdä työnsä, vaan tehdäksemme edunvalvontatyötä: valvoaksemme, että resursseja ja valtaa käytetään oikein ja hyviin tarkoituksiin. Vielä enemmän kuin konsulttien tekemää selvitystä taloutemme tilasta odotan selvitystä, jossa työntekijöitämme on osallistettu osana talousarviotyötä.

Jälleen kerran, en puhu pelkistä sähköpostikyselyistä, joissa pyydetään ilmiantamaan työkaveri tai työtehtävä, jota ei enää tarvita. Puhun työpajoista ja aivoriihistä, joissa työntekijät pääsevät aidosti ideoimaan parempaa työpaikkaa ja työyhteisöä. Ja näiden ideoiden valjastajiksi kaipaan elinvoimapäällikön kaltaisia henkilöitä, jotka osaavat kustannustehokkaasti, verkostoja hyödyntäen ja muita innostaen toteuttaa ideoita.

Odotan innolla, että pääsemme ensi vuonna pääsemme tekemään entistä ehompaa strategiaa valtuustotyötä ohjeistamaan. Strategia kaipaa mielestäni kirkastamista ja teroittamista, mutta myös nuorten ennaltaehkäisevän työn parempaa huomioimista. Meidän tulee saada koulupoissaolot ja kiireelliset sijoitukset nopeasti laskuun ja panostettua nuorten hyvinvointiin.

Ennen ensi vuoden uutta strategiaa meidän tulee vielä tämä vuosi noudattaa vanhaa. Jotta onnistuisimme tässä mahdollisimman hyvin ja voisimme auttaa työntekijöitämme yltämään vaatimiimme tuloksiin, Vasemmiston valtuustoryhmä haluaa varmistaa työntekijöille työrauhan. Tämän takia viime vuodesta viisastuinena haluammekin lisätä päätökseen lauseen: “Raision kaupunki ei lomauta henkilöstöään säästötoimenpiteenä vuonna 2021.”

Lopuksi vielä pieni sana tulevasta organisaatiomuutoksesta: poliittisen organisaation uudistaminen tulee tehdä demokratian ehdoilla, ei talous ja säästöt edellä. Lautakuntien tai päättäjien määrä ei ole se kohde, josta säästöjä tulisi ensisijaisesti etsiä.”

Illan päätteeksi valtuusto hyväksyi esittämäni lomautuksia vastustavan lisäyksen talousarviokirjaan.