Ohessa valtuustossa pitämäni puheenvuoro:
Raision kaupunginvaltuusto on tänään päättämässä olla tarjoamatta maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille. Päätös olla varaamatta talousarvioehdotukseen aloitteen valmistelun mukaista määrärahalisäystä on taas yksi lisä päätösten listaan, jossa nuoria ja heidän asioitaan pidetään tietoisesti vähemmän merkityksellisinä muihin kuntalaisiin verrattuna. Itse en voi hyväksyä tätä, vaan esitän, että Raision kaupunginvaltuusto vastaa aloitteeseen seuraavasti: Raision kaupunki päättää tarjota maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille raisiolaisille.
Raisiossa pohditaan jatkuvasti, kuinka asukasmäärä ja verotulot saataisiin kasvuun. Omiin nuoriin ei kuitenkaan olla valmiita tekemään tarvittavia satsauksia. Oma elinvoimaisuutemme ja houkuttelevuutemme kuntana on loppujen lopuksi paljon muutakin kuin vain raitiotie, jos palveluita ei pidetä ajantasaisina, laadukkaina ja kaikki kuntalaiset huomioivina.
Maksuton ehkäisy on paljon muutakin kuin vain nuorille tarjottava ehkäisyväline. Se on valistusta, seksuaalikasvatusta, yhteisiä päätöksiä ja sukupuolittuneen ehkäisykäsityksemme haastamista. Se on sukupuolten moninaisuuden huomioimista ja oman seksuaalisuuden tutkimista ja hyväksymistä.
Valtuustoaloitteeni jättämisen jälkeen yhä useampi kunta on siirtynyt maksuttoman ehkäisyn pariin – myös naapurikaupunkimme Turku muiden 34 kunnan lisäksi. Maksuton ehkäisy ei ole tulevaisuudessa poikkeus, vaan uusi normaali. Ovathan esimerkiksi THL, Väestöliitto ja Kätilöliitto suositelleet ehkäisyn maksuttomuutta jo vuosien ajan.
Tänään minua ei niinkään harmita se, kuinka sote-lautakunta lopulta päätyi olemaan varaamatta määrärahaa, vaan se, kuinka en onnistunut aloitteellani herättämään aiheen ansaitsemaa keskustelua. Maksuton ehkäisy on paljon muutakin kuin vain nuorille tarjottava ehkäisyväline. Se on valistusta, seksuaalikasvatusta, yhteisiä päätöksiä ja sukupuolittuneen ehkäisykäsityksemme haastamista. Se on sukupuolten moninaisuuden huomioimista ja oman seksuaalisuuden tutkimista ja hyväksymistä.
Olen tyytyväinen siihen, kuinka johtava ylilääkäri Arto Raassina ja ylihoitaja Jaana-Sofia Saarinen huomioivat vastauksessaan myös seksuaalikasvatuksen merkityksen ja seksitautien ehkäisyn osana maksutonta ehkäisyä.
Seksuaalikasvatuksen ja psykososiaalisen tuen määrää kouluissa ja kasvatuksessa tulisi lisätä. Ei olisi vanhemmillekaan pahitteeksi ymmärtää enemmän sukupuolten moninaisuudesta, translain uudistuksesta tai siitä, kuinka seksuaalikasvatuksessa on loppujen lopuksi aika vähän tekemistä itse seksin kanssa.
Meidän tulee nähdä ennaltaehkäisevät toimet tärkeämpänä kuin ehkäisystä aiheutuvat kustannukset.
Maksutonta ehkäisyä on perinteisesti perusteltu sillä, kuinka aborttien ehkäisy maksaa itse aborttitoimenpiteiden kustannuksia vähemmän. Todellisia aborttien aiheuttamia kustannuksia on mahdotonta arvioida, sillä raskaudenkeskeytys on paljon muutakin kuin fyysinen toimenpide: monella ajatus päätöksestä seuraa mukana läpi elämän. Meidän tulee nähdä ennaltaehkäisevät toimet tärkeämpänä kuin ehkäisystä aiheutuvat kustannukset.
Halusin herättää ajatuksia ehkäisykeskustelun sukupuolittuneisuudesta ja binäärisyydestä
Itse tein aloitteen maksuttomasta ehkäisystä nimenomaan sen takia, että nuoret ansaitsevat turvaa ja tukea ehkäisyn aloittamiseen ja koska halusin herättää ajatuksia ehkäisykeskustelun sukupuolittuneisuudesta ja binäärisyydestä. Raision tulee tänään liittyä 35:n muun maksutonta ehkäisyä tarjoavan kunnan joukkoon, ja toivon päättäjien muistavan tämän: nuoret ansaitsevat panostuksia ja ennaltaehkäiseviä palveluita, nuoret ovat tulevaisuuden veronmaksajia ja perheenperustajia, myös nuoria kiinnostavat hyvät peruspalvelut, ei vain se, pääseekö Turkuun bussilla vai ratikalla (vai Föli-fillarilla).
Sen takia tänään esitänkin, että Raision kaupunki päättää tarjota maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille nuorille ja varaa määrärahan maksuttomaan ehkäisyyn alle 25-vuotiaille vuoden 2019 talousarvioon.
Kirjaudu jotta voit kommentoida.