Lähijunaliikenne on myös hyvinvointikysymys

Kuvittele Varsinais-Suomi, jossa pääsee töihin, sairaalaan ja harrastuksiin lähijunalla. Varsinais-Suomi, jossa hyvinvointialueen palveluverkko on suunniteltu toimimaan saumatta alueen julkisen liikenteen verkon kanssa. Kuvittele Turun päärautatieasema tai Turun Kupittaan työssäkäyntialue, johon pääsee lähijunalla ilman, että täytyy murehtia maakunnan keskuskaupungin parkkikaaoksesta. Varsinais-Suomi, jossa nuori pääsee lukioon tai ammattikoulutukseen ilman omaa autoa.

Mahdollisimman kattava ja kohtuuhintainen julkinen liikenne on kestävin tapa liikkua tulevaisuudessa. Bensan hintojen noustessa sähköauton hankinta voi houkuttaa, mutta todellisuudessa sähköautojen tuotantoakaan akkutarpeinen tuskin saadaan niin kattavaksi, että jokainen meistä liikkuisi sähköautolla tulevaisuudessa. Julkisen liikenteen kehittämisen lähtökohdan tulee olla se, ettei jokaisella voi tai tarvitse olla omaa autoa.

Varsinais-Suomessa maakunnanlaajuinen Föli vaatii vielä paljon päättäjien yhteistä tahtotilaa ja työtä, mutta lähijunaliikenne valmiine raideyhteyksineen on toteuttamiskelpoisempi unelma. Varsinais-Suomessa liikennehankkeiden ykkösprioriteetin tulisikin lähivuosina olla lähijunaliikenteen mahdollisimman nopea käynnistäminen.

Julkisen liikenteen kehittämisen lähtökohdan tulee olla se, ettei jokaisella voi tai tarvitse olla omaa autoa.

Erityisen tärkeää toimivan lähijunaliikenteen käynnistämisessä on saavutettavuus. Kyytiin tulee päästä kohtuuhintaan, ja pysäkeille tulee päästä helposti niin pyörällä, omalla autolla kuin bussillakin. 

Lähijunaliikenteen käynnistämisessä niin paikallispäättäjillä, maakunnan liitolla kuin mielestäni hyvinvointialueellakin on tärkeä asema. Ruotsista voisimme käydä hakemassa oppeja hyvinvointialueen roolin vahvistamiseen julkisen liikenteen yhteistyökumppanina. Jatkossa esimerkiksi TYKSin Majakkasairaalaan tulisi varmistaa saumaton kulku kaikkialta maakunnasta niin bussilla kuin lähijunallakin. Lähijunaliikenteen käynnistäminen voi olla myös hyvinvointikysymys.

Tuleva eduskunta on kriittisessä asemassa päättämässä mm. Turku–Uusikaupunki-radan peruskorjauksesta sekä valtion osallistumisesta asemien rakentamisen rahoitukseen. Nyt on aika saada Suomi raiteille!

Kirjoitus on julkaistu maaliskuun 2023 Uusi Päivä -lehdessä