Itsenäisyys on itsemääräämisoikeutta ja vastuuta

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Minulle itsenäisyys tarkoittaa erityisesti itsemääräämisoikeutta. Itsemääräämisoikeutta omasta kielestä, omasta kulttuurista ja omasta minuudesta, liittyi se sitten kehoon, identiteettiin tai elämäntapaan. Itsenäisyys tarkoittaa vastuuta – vastuuta yhteisöstä, turvallisuudesta ja ympäristöstä.

Itsenäisyyspäivä herättää minussa osittain ristiriitaisia tunteita. Oma isoisäni oli sotaveteraani ja evakko. Isoisäni taisteli 17-vuotiaana jatkosodassa puolustaakseen itsenäistä Suomea ja joutui jättämään perheineen Karjalan Kannaksen aluemenetysten myötä ja muuttamaan Kuolemajärveltä Varsinais-Suomeen. Yhteiskuntamme arvostaa ja kunnioittaa sotaveteraaneja ja vaatii ajoittain menetettyä Karjalaa takaisin. Aikanaan evakot kuitenkin kohtasivat suoranaista rasismia, syrjintää ja väheksyntää, eikä uusia tulokkaita aina toivotettu tervetulleiksi.

Olen iloinen siitä, että 101-vuotiaassa itsenäisessä Suomessa saan äänestää, ottaa kantaa minulle tärkeisiin asioihin ja olla lain edessä tasavertainen muiden suomalaisten kanssa riippumatta sukupuolestani tai taustastani. Itsenäisyyspäivä herättää minussa myös huolta – hakaristiliput ja natsimarssit eivät kuulu itsenäisyyspäivään.

Tänään toivotan hyvää itsenäisyyspäivää kaikille itsensä suomalaiseksi mieltäville. Toivon, että voisimme oppia evakkojen tarinoista ja siitä, kuinka kansallinen tragedia ja ajoittainen asiaton kohtelu muuntui lopulta kansakuntaa yhdistäväksi asiaksi: vaikeista ajoista selvittiin yhdessä, eikä toveria jätetty hädän hetkellä.

Onnea 101-vuotias Suomi!

Kuva @HelsinginVasemmistonuoret

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.